УРБОЭКОЛОГИК ВАЗИЯТ ВА АҲОЛИ САЛОМАТЛИГИНИНГ ҲУДУДИЙ ТАҲЛИЛИ - Юсупов Ҳ.Б; Мадримов Р.М (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
Аннотация. Мазкур мақолада шаҳарларнинг ривожланиши ва уларда аҳолининг ортиши натижасида аҳолининг саломатлигига боғлиқ урбоэкологик вазиятни ривожланиши кузатилмоқда. Шаҳарлашув жараёнининг кучайиб бориши ҳамда турли минтақаларда шаклланаётган нозогеографик вазият, аҳоли касалланиши ва улар орасида юзага келаётган касаллик турлари, айниқса асаб тизими ва руҳий бузилишлар, хавфли ўсмалар, аллергик касалликлар салмоғининг характерли жиҳатлари айнан юқори урбанизациялашган ҳудудларда юқори эканлиги Ўзбекистонда атмосферага чиқарилаётган заҳарли газлар миқдорига боғлаган ҳолда таҳлил этилган.