OTA ONA VA FARZAND TARBIYASI ORASIDAGI MUNOSABATLAR PSIXOLOGIYASI - Akbaraliyeva Asilaxon Tojiddinovna; Rajabova Zohida (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
Annotatsiya; Maqolada ota ona va farzand tarbiyasidagi turli xil o’zgarishlar ular orasidagi munosabatlar ularning yechimi va uning psixokorreksiyasi. I.Selevanovning oilada shaxsni shakillantirish jarayonini o‘rganish haqidagi fikri. Mamlakatimizda oilaga bo’lgan e’tibor doim diqqat markazida bo’lib kelgan. Oila mustahkamligi oilaviy baxt tushunchasi bo’lib, u asrlar osha avloddan avlodga o’tib kelayotgan milliy qadriyatlarimizning ajralmas bo’lagi va eng asosiy tarkibiy qismidir. Ota onalik oliy baxt va shu bilan birga ulkan mas’uliyat hamdir. Farzandni aziz ne’mat sifatida qabul qilib unga chiroyli tarbiya berish o’ziga yarasha bilim va qunt talab qiladi. Har bir oilada past balandliklar bo’ladi. Ularni yengib o’tishda bir birini tushunish juda muhim. Farzand tarbiyasida ha o’zaro tushunish, fikr almashish, fikrini hurmat qilish ahamiyati katta. Ko’p oilalarda ota oilani boqish uchun asosiy vaqtini ko’chada o’tkazadi, shu sabab ko’p vaqt ajratolmaydi. Shunday bo’lsa ham ota ayolini kerak vaqtda qo’llab quvvatlay olishi, yordan berishi kerak. Farzand tarbiyasida hammasini onaga yuklash to’g’ri ish emas. Chunki farzandlar onadan, otadan tarbiyani turlicha qabul qilishadi. Ota onaning tarbiyada alohida o’rni bor,