ХУСУСИЙ ҲАРБИЙ КОМПАНИЯЛАРНИНГ ХАЛҚАРО МАЙДОНДАГИ ЎРНИ - Омонуллаев Бобурбек (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
Аннотация. Халқаро муносабатларни ривожлантиришнинг ҳозирги босқичида хусусий ҳарбий компанияларнинг (ХҲК) ролини кучайтириш жаҳон ҳамжамияти учун катта муаммо ҳисобланади. Сиёсий акторлар томонидан тижорат армияларидан ўз мақсадлари учун фойдаланиш имконияти ушбу ташкилотларнинг халқаро муносабатларга таъсирининг сифати ва миқдори муаммосини очиб беради. ХҲКнинг изчил ривожланиши уларнинг бутун дунё бўйлаб ҳарбий можароларга бўлган талабини янгилаш билан бирга катта ва кичик давлатлар уларни таъсир воситаси сифатида ишлатиш масаласини кун тартибига қўяди.. Мақолада ҳарбий можароларга бевосита ва билвосита аралашиш орқали хусусий ҳарбий компанияларнинг халқаро муносабатларга таъсири мисоллари кўриб чиқилади.