GIPOTALAMUS FIZIOLOGIYASI - Xalilov Hikmatulla Dilshod o`g`li; Tursunov Feruz Uktam o`g`li (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
Annotatsiya: Gipotalamus - bu endokrin tizimni muvofiqlashtiradigan ventral miya qismi. U miyaning turli qismlaridan ko'plab signallarni oladi va buning evaziga gormonlarni aktivlovchi va tormoz qiluvchi gormonlarni chiqaradi, ular keyinchalik qalqonsimon bez, buyrak usti bezlari va reproduktiv organlarning funktsiyalarini boshqarish va o'sishga, suyuqlik muvozanatiga ta'sir qilish uchun gipofiz beziga ta'sir qiladi. , va sut ishlab chiqarish[1]. Shuningdek, u haroratni tartibga solish, avtonom nerv tizimini tartibga solish va ishtahani nazorat qilishning endokrin bo'lmagan funktsiyalarida ishtirok etadi.