NUTQIY AKTLARDA XURMAT TAMOILLINING PRAGMATIC XUSUSIYATLARI - Sapaeva Indira Kadambayevna (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
"Nutq aktida pragmatik printsipni hurmat qilish printsipi" muhim ahamiyatga egapragmatika va tilshunoslik sohasidagi tushuncha. Ushbu tamoyil zarurat haqida gapiradialoqa ishtirokchilarining kommunikativ ehtiyojlari va maqsadlarini hurmat qilish va hisobga olishnutqning o'zaro ta'siri jarayoni. Annotatsiya: Ushbu maqola nutqda pragmatik printsipni hurmat qilish printsipini ko'rib chiqadiakte va uning muvaffaqiyatli muloqotdagi roli. Mualliflar turli jihatlarni tahlil qiladilarushbu printsip, shu jumladan uning ta'rifi, asosiy tarkibiy qismlari va boshqalar bilan aloqasipragmatik tushunchalar. Maqolada printsipni tushunishning asosiy nazariy yondashuvlari haqida umumiy ma'lumot berilganpragmatik printsipni hurmat qilish, shu jumladan J.O.Esterxayzen, J.S. Astrup va H. S. Grider tomonidan. Printsipning turli jihatlari ko'rib chiqiladi,kontekstuallik, o'zaro ta'sir, maqsad va strategiyani muvofiqlashtirishdir va komunikativ xarakatlar korib chiqiladi. Mualliflar, shuningdek, ushbu sohada olib borilgan empirik tadqiqotlarni tahlil qiladilarpragmatik printsipni hurmat qilish printsipi. Ushbu tadqiqotlar natijalariishtirokchilarning kommunikativ ehtiyojlari va maqsadlarini hisobga olish muhimligini tasdiqlangmuvaffaqiyatli nutq o'zaro ta'siriga erishish uchun aloqa. Maqolaning oxirida mualliflar printsipning amaliy ahamiyatini ta'kidlaydilarpragmatik printsipni hurmat qilish va uni tahlil qilish va o'qitishda hisobga olishni tavsiya etishmuloqot qobiliyatlari. Bu aloqa ishtirokchilariga yanada samarali bo'lish imkonini beradimaqsadlaringizga erishish va bu jarayonda uyg'un munosabatlarni o'rnatishaloqa.