ЁҒ ВА ЁҒ КИСЛОТАЛАРИНИ ГИДРОГЕНЛАШНИНГ САНОАТ КАТАЛИЗАТОРЛАРИ - Ғуломова Дилноза Қудратовна (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Гидрогенлаш саноатида ишлатиладиган катализаторлар макроструктураси ва қўлланилиш техникасига кўра дисперс (кукунсимон) ва турғун (статсионар) катализаторларга бўлинади. Катализаторлар тайёрлашда актив металл сифатида Д.И. Менделеевни элементлар даврий системасиниг элементлар даврий системасининг VIII гурух металлари-платина, палладий, никел ва бошқалар ишлатилади. Маълум шароитда бошқа гурухларни оралиқ металлари, жумладан мис хам гидрогенлаш активлигини намоён қилади, сўнгги йилларда ёғ ва ёғ кислоталарни гидрогенлаш катализаторлари никел асосида тайёрланмоқда. Катализаторларни активлиги, селективлиги, баркарорлигини ошириш ва бошқа хоссаларини яхшилаш учун уларга 0,5-5% миқдорда промоторлар-сирконий, магний оксидлари ва бир қатор бошқа металлар қўшилади.