AHLOQ TUZILISHI ISHLARINING JAZOSINING MOHIYATI VA MAZMUNI - Berdaliyeva Sevara Damirovna (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Annotatsiya Mazkur maqolada axloq tuzatish ishlari yozishiga tushunchalar, o'ziga xos xususiyatlari. Asosiy jazo chorasi sifatda tutgan o'rni va amaliyoti va e'tiborni yo'naltirish. Axloqiy yetuklik muomala odobini egallashdan boshlanadi. Axloqiy madaniyatning oʻziga xos munosabat ifodasi – etiketdir. Axloqiy ma'lum holat uchun faqat bir xildagi qoidaga rioya qilish taqiqlanadi. Axloqiy madaniyatning qamrovi shu qadar kengki, u oddiy insoniy munosabatlardan xalqaro miqyosda qabul qilingan muomala qonun-qoidalargacha oʻz ichiga oladi. Masalan, siyosiy arbob etiketi, mehmondorchilik axloqiy madaniyati, mezbon etiketi va belgilari. Axloqiy madaniyatning zamonaviy koʻrinishlari bilan birga, milliy-anʼanaviy tarzda ham bor, ularsiz har qaysi xalq hayotini tasavvur qilish qiyin. Masalan, salomlashish odobini olib koʻraylik.