AXSIKENT ZILZILASI YOXUD BIR ASAR TARIXI - D.To’xtaboyeva (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Vatanimiz tuprog’ida minglab tarixiy yodgorliklar saqlanib qolgan. Ularning qa’rida asosan arxitektura qoldiqlari-paxsa, xom g’isht, pishiq g’isht, sopol va toshlardan iborat inshoot va binolar shaklu-shamoyilini topgan ro’zg’or asboblari, turli xil bezaklar, sopol idishlar uchraydi. Zeb ichida ziynati deganlaridek, ardoqlangan qadimgi zargarlik, misgarlik, kandakorlik, kulolchilik asarlari, to’qima shoxi atlaslar, so’zanalar gilamlar, o’ymakor bezakli xar xil buyumlarni hozir muzeylarda ko’rish mumkin. Yuksak san’at asari bo’lgan ko’plab ashyolar muzeylar zahirasida saqlanmoqda. Necha-necha ajdodlarimizdan meros badiiy, madaniy, me’moriy boyliklarni namoyish etib, ko’pchilikning nazaridan o’tkazish muhim tarbiyaviy ahamiyatga egadir.