QANDLI DIABET 2 TUR VA YURAK QON TOMIR KASALLIKLARINING BEMOLARDA BIRGALIKDA KECHISHI - Ergasheva Gulshan Toxirovna (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Annotatsiya: Qandli diabet - bu metabolik sindrom dunyoning deyarli barcha mamlakatlarida, xususan, rivojlanayotgan davlatlarni tashvishga solmoqda. Turmush tarzi va genetik omillarning o'zgarishi bu kasallik bilan kasallanishning har yili ortib borishiga sabab bo'ladi. Qandli diabet(QD) 2-tur odatda Arterial gipertenziya, semizlik va dislipidemiya kabi boshqa yurak-qon tomir kasalliklari xavf omillari bilan birga keladi. Bundan tashqari, yurak-qon tomir kasalliklari Qandli diabet 2tur bilan kasallangan odamlarda o'limning eng keng tarqalgan sababidir. Shuning uchun, QD 2 tur bilan og'rigan bemorlarda o'zgartirilishi mumkin bo'lgan yurak qon tomir kasalliklari xavf omillarini ehtiyotkorlik bilan boshqarish orqali makrovaskulyar asoratlar xavfini kamaytirish juda muhimdir.