SHIVIT O‘SIMLIGI VA UNING DORIVORLIK XUSUSIYATLARI - To’ychiyev G’ofurjon O’rmonovich; Axmadjonova Muxlisa Shuhratbek qizi (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Annotatsiya. Hozirgi kunda turli xildagi kasalliklar ko'p va bunday kasalliklarni davolash va oldini olishda foydalaniladigan dori vositalari va dorivor o'simliklarga bo'lgan talab ortib bormoqda. Bunday yovvoyi holda va alohida o'stiriladigan dorivor o'simliklar uchun O'zbekiston geografik jixatdan juda boy hisoblanadi.Bu dorivor o'simliklarni nojo'ya ta'siri juda xam kam bulganligi sababli, ulardan uzoq muddat foydalanishimiz mumkin. Bu o‘simliklarni topilishi oson va arzon, ularni xomashyolaridan juda ko'p dori shakllari tayyorlashimiz mumkin bo‘ladi. Bunday o'simliklar jumlasiga: moychechak(romashka), yalpiz, jiyda, aloe, kanakunjut, bangidevona, ukror va boshqalar kiradi. Har bir o'simlikni inson organizmiga ta'siri tabiiy vitaminlarga, mineral, efir moylarga boyligiga qaraladi. Shu o'simlikar qatorida ukrop(shivit)ni xam inson organizmiga foydali xususiyati juda ko'p. Jumladan ukrop nafas olish tizimini yaxshilaydi, qon bosimini meyoriga keltiradi, imunititetni oshirishga , ortiqcha vazndan xalos bo'lishga yordam beradi.