ODAM ANATOMIYASI FANIDAN SINDESMOLOGIYA BO’LIMI HAQIDA UMUMIY MALUMOTLAR - Zikrillaev Farrux Abdurashitovich (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Dolzarbligi: Revmatik kasalliklarni ichiga bo‘g‘im kasalliklari ham kiradi. Bo‘g‘im kasalliklari 150 ga yaqin kasallikni o‘ziga qamrab olgan. Odamlarni jarohatga va nogironlikka sabab bo‘luvchi kasalliklar juda ko‘pchilikni tashkil qiladi. Revmatizm, osteoartrit, artrit, sistemali kasalliklar shular jumlasidan hisoblanadi. Kasallik umumiy aholining deyarli 4 foizida uchraydi. Oldinlari bu kasallik yoshi kattalarda, ya'ni 65-70 yoshlilarda bo’ladi, degan qarash bo‘lardi. Bugungi kunda bu kasallik yoshlar orasida keng tarqalgan. Buning sabablari juda ko‘p, lekin aniq bir sababi haligacha aniqlanmagan.Kasallikni o’rganishda anatomiya fanining ahamiyatini hisobga olgan holda bo’g;imlarning umumiy tuzilishini ko’rib chiqamiz