KMDO USULI YORDAMIDA OLINGAN 〖Sb〗_2 〖Se〗_3 YUPQA QATLAMLARINING STRUKTURAVIY, OPTIK VA ELEKTROFIZIK XUSUSIYATLARI - A.S.Matmuratov; B.I.Kenjayev (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Annotatsiya: Kimyoviy molekulyar dastalar olish (KMDO) metodi tomonidan Sb2Se3 yuqori sifatli kristal yupqa qatlamlari 500 ° C taglik haroratida binar birikmaning Sb2Se3 va Se elementining alohida manbalaridan olindi. Sb2Se3 yupqa qatlamlarining morfologik, strukturaviy, optik va elektrofizik xossalariga selen manba haroratining ta'siri o'rganildi. Elektron mikroskop tasvirlari va rentgen difraksion analiz ma'lumotlarini asosida olingan barcha yupqa qatlamlar ortorombik polikristal strukturaga va kristall o’lchamlari 5-10 mkm ga ega ekanligi ma'lum bo'ldi. Yupqa qatlamlarning elektr o’tkazuvchanligi Sb/Se atomlari konsentratsiyasi nisbatiga qarab 1,03 •10-5÷ 4,13•10-5 (Om• sm)-1 oraliqda bo’lishi aniqlandi.