TIL MADANIYATNING KO‘ZGUSI - Pardayev Sirojiddin Shokir o‘g‘li (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Ushbu maqolada til madaniyatning ko‘zgusi ekanligi, til madaniyatni yuzaga keltiruvchi vosita ekanligi haqida so‘z yuritilgan. Maqolada zamonaviy madaniyatshunoslikda til madaniyatning aloqa tizimi sifatidagi g‘oyalari endigina shakllana boshlanayotganligi to‘g‘risida fikr yuritiladi. Madaniyatlar muloqotining natijasi - turli madaniyat vakillari o‘rtasidagi farqlarni tushunish va qabul qilish, shuningdek, ularning ma’naviy va moddiy hayotining qadriyatlarini o‘zlashtirish. Boshqa jamiyatlarning qadriyatlarini hurmat qilish xalqlararo va millatlararo munosabatlarni barqarorlashtirish va uyg‘unlashtirishga, butun dunyoda xavfsizlik va tinchlikni mustahkamlashga yordam beradi. Shu bilan birga, o‘zaro madaniy almashinuv jarayonida butun insoniyat tamaddunining eng samarali rivojlanishi uchun yangi, madaniyatlararo qadriyatlarni shakllantirish ayniqsa muhimligi haqida ushbu maqolada so‘z yuritilgan.