QAMOQXONADA TA’LIM: ASOSIY HUQUQ VA MUHIM VOSITA - Ikanova Lazokat Sultonnazir qizi (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Annotatsiya: Barchani ta’lim bilan ta’minlash kontseptsiyasi uzoq vaqtdan beri G‘arb jamiyatlarida 18-asrda fransuz faylasufi Nikolya de Kondorsetning taklifi bilan boshlangan ijtimoiy adolatning asosi bo‘lib kelgan. U inson huquqlari va umumbashariy tenglik tamoyillariga mos keladigan barcha fuqarolar uchun teng ta'limni ta'minlash vositasi sifatida bepul xalq ta'limini targ'ib qildi. Ushbu tamoyilga qaramay, ko'p odamlar, ayniqsa qamoqxonalardagi mahbuslar ta'lim olishda to'siqlarga duch kelishmoqda. Ba'zi konservativ guruhlar qamoqxona ta'limini jinoyatchilar uchun adolatsiz imtiyoz sifatida ko'rishadi, ba'zi rasmiylar esa bu qamoqxona xavfsizligini xavf ostiga qo'yishini ta'kidlaydilar. Ushbu maqola qamoqxonalardagi ta’limni targ’ib qilish va ta’lim ahamiyatini o’rgangan va tahlil qilgan maqolalarni tadqiqot qiladi.