АНЬАНАВИЙ СУД ЭКСПЕРТИЗАЛАРИГА МАНСУБ БЎЛГАН СОВУҚ ҚУРОЛ ЭКСПЕРТИЗАСИНИНГ БОШҚА ЭКСПЕРТИЗАЛАРДАН ФАРҚЛИ ЖИҲАТЛАРИ, АҲАМИЯТИ ВА ЎРНИ - Юлдошев Суҳроб Ҳасан ўғли (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Annotatsiya: Бугунги кунда жиноятларни ўз вақтида, тўлиқ, иссиқ изидан очиш, жабрланувчини бузулган ҳуқуқларини тиклаш ва гумон қилинувчи, айбланувчи ва судланувчиларни просес вақтида ҳуқуқларини таьминлаш масалалари нафақат тергов жараёнларида балки барча ҳуқуқни муҳфаза қилувчи органларнинг фаолиятида асосий вазифасига айланиб бормоқда. Ушбу вазифани амалга оширишда бевосита эксперт криминалистика фаолиятида хизмат олиб бораётган ходимлар ҳам ўз ҳиссаларини қўшиб келмоқдалар. Ҳусусан ҳозирги кунда кенг оммалашиб бораётган совуқ қуроллар билан боғли пичоқбозликлар, тиғ тадбирларининг кенг жорий этилаётганлиги йуқорида такидлаб ўтган совуқ қурол экспертизасининг нечоғлик бошқа эксперизалардан фарқли аҳамиятга эга эканлигидан далолат беришини кўришимиз мумкин бўлади. Аммо, бугунги кунда Суд-экспертизаларини ўтказишда ўчраётган турли хил просессуал хатолар, илмий асаслантирмасликлар, бошқача қилиб айтганда, юридек ва мазкур юналиш буйича илмий салоҳиятнинг етишмаслиги Совуқ қурол экспертизасини ўтказишдаги тадқиқотларни ҳам четлаб ўтмаган ва бу камчиликлар жиноят ишининг дастлабки тергов ва суриштирув босқичида Суд-экспертизаларини қушимча ёхуд қайта тайинланишига олиб келаётганлигини айтиб ўтишимиз лозим. Шу боисдан Совуқ қурол экспертизаси кўп қўлланилишини инобатга олган ҳолда, унинг аслида нима эканлигини, ушбу экспертиза ўзига қандай обектларни қамраб олишини ва юзага келаётган муоммоларини қандай бартараф этиш усуллари мавжуд эканлигини билишимиз лозим бўлади.