INSON PSIXOLOGIYASIDA TASVIRIY SAN’ATNING TUTGAN O’RNI VA ART TERAPIYA - Shukurоva Ilminur Bahtiyоrjоn qizi; No'monova Azizaxon Nozimjon qizi (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Tasviriy san'at ijodkorlikni rivojlantirish va ichki innovatsion kuchlarni o'rnatishning muhim vositalaridan biridir, agar to'g'ri mustahkamlangan bo'lsa, insonning ko'plab ruhiy muammolarini hal qilish mumkin. Psixologiya insonning qo'rquv, ruhiy tushkunlik, ruhiy va psixologik kasalliklar kabi xatti-harakatlarini o'rganadi. Biroq, tasviriy san'at insonlar ularga tegib, his qiladigan tushunchalarga ma'no va qiymat berish uchun ishlaydi. Shuning uchun tasviriy san'atni bolalar va o'smirlarning o'zini-o'zi qadrlashini oshirishning samarali vositasi yoki psixologik muammolarni davolash vositasi sifatida qarash mumkin. Tasviriy san'atning psixologiyalar o'rtasidagi vositachilik aloqasi, idrok va ma'noda, u har kuni sodir bo'layotgan voqea va hodisalarga beradi. Tasviriy san'atdagi bunday ma'no berish san'at durdonalari yaratish orqali kuzatiladi va psixologiyada ongsiz ravishda shaxs shaxsiyatida namoyon bo'lishi mumkin. Shunday qilib, san'at va psixologiyaning vazifasi, asosan, insoniyat jamiyatlari uchun ob'ektiv tushuntirish, o'sish va kamolotga erishish, demak, insonning o'zi kabi tabiat va inson ijodiga munosabatda ularning ruhini tarbiyalash va silliqlashdir.