БРОНХОЭКТАЗ КАСАЛЛИКДА БОЛАЛАРДАГИ ЎПКА ҚОН ТОМИРЛАРНИНГ МОРФОЛОГИЯСИ - Юлдашева Нилуфар Бахтияровна; Абдуразакова Азизабону Бахтиеровна; Хусанов Темурбек Бобиржонович (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Аннотация Доимий текширишлар натижасида болаларда учрайдиган бронхоэктатик касалликларида ўпка қон томирларининг структуравий ўзгаришлари аниқланди. Тадқиқотлар гистологик текширув усулларидан фойдаланилди. Ўпканинг барча қон томирларида структуравий бузилишлар ва сурункали яллиғланиш жараёни кечаётган ўпкадаги морфологик ўзгариш аломатлари аниқланди. Ўпканинг артерия ва вена қон томирларида бир ҳил бўлмаган томирлар деворининг қалинлашиши, эндотелий ва миоцитларни вакуолизацияси, гиперэластози, адвентиция склерози кузатилади. Кичик қон томирларда ўзгаришлар яққол кўзга ташланади. Микроциркулятор қон томирлар чигалида эндотелийсида полиморфизм жараёни аниқланади. Эндотелиоцитларни структуравий ўзгариши модда алмашиниши ва бажарадиган функциясининг ўзгаришига олиб келади.