TIBBIYOT XODIMLARI ETIKA VA DEONTOLOGIYA - Boymirzayeva Xurshida Sobirovna (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Tibbiy etika bu etikaning falsafiy intizomi bo'limi bo'lib, uning tadqiqot ob'ekti tibbiyotning axloqiy-axloqiy jihatlari hisoblanadi. Tibbiy etika uchta asosiy yo’nalish bo’yicha shaxslararo munosabatlarni va ular orasidagi turli muammolarini hal qilishni o’rganadi: 1. tibbiy xodim-bemor, 2. tibbiy xodim-bemorning qarindoshlari, 3. Tibbiy xodim-tibbiy xodim. Tibbiyot sohasidagi har qanday ishchi shafqat, mеhribonlik, sеzgirlik va javobgarlik, bеmorga g’amxo’rlik va ehtiyotkorlik bilan munosabatda bo’lishi kеrak. Tibbiyot deontologiyasi tibbiyot xodimlaridan yuksak insoniy fazilatlar, sofdillik, ziyraklik, odamiylik va boshqalarga ega boʻlishni taqozo etadi.