YURAK GLIKOZIDLARI - Ismoilov Farrux Dilshodovich; Razzoqov Olimjon Safar o'g'li; Mamashukurova Munisa Botirjon qizi; Narmetova Sevara Yangiboyevna (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Annotatsiya: Yurak glikozidlari — oʻsimliklardan olinadigan tabiiy glikozidlar. Tarkibida Yu.g. bor oʻsimliklar qadimiydan maʼlum, ular xalq va ilmiy tabobatda qoʻllanib kelingan. Yu.g.dan yurak xastaliklari va boshqalar kasalliklarni davolashda foydalanilgan. Qadimgi misrliklar dengiz piyozini, rimliklar va yunonlar erizimumni yurak kasalliklarida va peshob haydovchi sifatida ishlatishgan. 11-asrda Angliyada angishvonagul xalq tabobatida dori vositasi sifatida maʼlum boʻlgan. Yurak glikozidlari - bu yurak etishmovchiligini davolash va ba'zi bir tartibsiz yurak urishlarini davolash uchun dorilar. Ular yurak va shu bilan bog'liq kasalliklarni davolash uchun ishlatiladigan bir nechta dorilar guruhidan biridir.