JADIDLAR ISTIQLOL DARG‘ALARI - Hamdamova Gulchexraxon (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Annotatsiya: Ushbu maqolada jadidchilik harakatining O‘zbekiston mustaqilligining poydevorini qo‘yishdagi muhim roli o‘rganiladi. XIX-asr oxiri va XX-asr boshlarida modernist islohotchilar guruhi boʻlgan jadidlar pirovardida mamlakat mustaqilligiga olib kelgan madaniy va siyosiy uygʻonishda hal qiluvchi rol oʻynadi. Maqolada tarixiy va zamonaviy manbalar tahlili orqali jadidlarning ta’lim, adabiyot va milliy o‘zlikni anglash rivojiga qo‘shgan hissasi ko‘rib chiqiladi va ularning hozirgi O‘zbekistonda qoldirgan merosi haqida so‘z boradi.