ЮГУРИШДА ПСИХОЛОГИК ТАЙЁРГАРЛИК: СТРЕССНИ БОШҚАРИШ ВА МОТИВАЦИЯНИ ОШИРИШ УСУЛЛАРИ - Бурхонов Баходир Ҳаётович (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Аннотация: Мазкур мақола югуриш спортчилари учун психологик тайёргарликнинг аҳамиятини ва унинг самарали усулларини ўрганишга қаратилган. Спортчиларнинг стрессга қарши курашиш қобилияти ва мотивацияни сақлаб қолиш учун қўлланиладиган релаксация техникаси, когнитив-бихевиорал терапия ва уйқу ҳамда дам олиш каби усуллар таҳлил қилинган. Мақолада стрессни бошқариш ва мотивацияни ошириш учун шахсий мақсадлар белгилаш, ижобий мукофотлар тизими ва гуруҳда ишлаш стратегиялари кўриб чиқилган. Ушбу усуллар орқали спортчиларнинг психологик ҳолати яхшиланиши ва уларнинг умумий самарадорлиги ошиши мумкин. Мақоланинг натижалари спортчилар ва мураббийлар учун югуриш машғулотларида психологик тайёргарликнинг самарадорлигини оширишга ёрдам беради.