QURILISHDAGI GEODEZIK ISHLAR. QURILISHDAGI GEODEZIK ISHLARINING TURLARI, TARKIBI, TASHKIL ETILISHI VA NAZORATI - Abduloev Ashraf Muzafarovich; Asatov Jasurbek Sayitkulovich; Jo‘raqulov Fazliddin Faxriddinovich (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Annotatsiya: Har qanday loyihani amalga oshirish, geodezik muhandislik tadqiqotlar majmuasidan boshlanadi va u asosiy rol o’ynaydi. Geodezik ma’lumotlarsiz bino va inshootlarning loyihasini joyiga o’tkazish mumkin emas. Zamonaviy inshootlarni hech birini geodezik o’lchovlarsiz qurib bo’lmaydi. Injenerlik geodeziyasi, zamonaviy inshootlarni qurishning barcha jarayonlariga ishtirok etadi. Umumiy ma’noda injenerlik geodeziyasi topografik-geodezik qidiruv, bino va inshootlar loyihalarini tuzish va ularni joyga ko’chirish, ularni qurish jarayonida geodezik materiallar bilan ta’minlash, bino va inshootlar deformatsiyasini aniqlash va hokazo ishlar bilan shug’ullanadi.