BARQAROR TURIZMNING VUJUDGA KELISHI VA ASOSIY MOHIYATI - Zokir Rustamovich Sodikov (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Barqaror turizm kontseptsiyasining mohiyati va uning o’ziga xos jihatlari mavjud hisoblanadi. Barqarorlik konsepsiyasi 1970-yillarda o’rtaga tashlangan bo'lsa-da, u birinchi marta 1987 yilda BMT shafeligida Jahon atrof-muhit va rivojlanish komissiyasi (World Commission on Environment and Development - WCED) tomonidan nashr etilgan "Bizning umumiy kelajagimiz to'g'risida”gi (Our Common Future) hisobotda rasman ta'rif berilgan. Barqarorlik konsepsiyasi hisobotida "Hozirgi avlod ehtiyojlarini, kelajak avlodlarning ehtiyojlarini qondirish salohiyatiga zarar bermasdan qondiradigan rivojlanish" sifatida ta'rif berilgan.