MILLIY VA IJTIMOIY KURASHLAR DAVRI O‘ZBEK ADABIYOTIDA MAHMUDXO‘JA BEHBUDIYNING FAOLIYATI - Ismandiyarova Oydin Abdimo‘minovna (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Annotatsiya: Ushbu maqolada milliy uyg‘onish, millatning o‘zligini anglash jarayoni davr adabiyotining ruhi va mazmuni tashkil etilganligi, miliy uyg‘onish mintaqamizda jadidchilik shaklida namoyon bo‘lganligi, o‘z mustaqilligini yo‘qotishi natijasida ko‘plab “millat yuragi”ning so‘nish sabablari, adabiyot davr voqealari ta’sirida g‘arblashishi, mazmun-mundarijasi kengayishi, an’anaviy she’riyat va u bilan bog‘liq timsollarga yangi mazmun kirib kelishi, bir so‘z bilan aytilganda zamonoviy, realistic adabiyot maydonga kelganligi va bunda ko‘plab tarixchi olim, tilshunos, pedagoglar, jumladan, Mahmudxo‘ja Behbudiyning faoliyati va hissasi ko’rsatib o’tilgan.