REVMTOID ARTRIT VA ARTIKULYAR SINDROMNI DIAGNOSTIK ALGORITMI - Safarov Ulug'bek Bobomuratovich; Jalolov Bahrom Zuhriddinovich; Nasullayev F.O. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Revmatik kasalliklar (Rk) doimiy yoki vaqtinchalik qo'shma sindrom bilan kechadigan, asosan tizimli tabiatdagi kasalliklarni o'z ichiga oladi. Ikkala sindrom bilan (dermis, tendon-ligament apparati, suyak to'qimasi) va uning maxsus turlariga (sinovial va seroz membranalar, qon tomirlari va epiteliyning bazal membranalari va boshqalar) biriktiruvchi to'qimalarning asosiy shikastlanishi ushbu kasalliklarni bitta guruhga birlashtiradi . So'nggi o'n yilliklarda Rk hamma joyda o'rganilmoqda: rivojlangan mamlakatlarda-Rk tarqalishi tufayli, vaqtincha va doimiy nogironlik bilan birga, rivojlanayotgan mamlakatlarda-birlamchi kasallanish va o'limning yuqori ko'rsatkichlari oshib bormoqda. Jahon sog'liqni saqlash tashkilotining umumiy ma'lumotlariga ko'ra, 30% dan ortiq hollarda vaqtincha nogironlik va 10% da umumiy nogironlik revmatik kasalliklar tufayli yuzaga keladi . Rk dagi asosiy sindrom artikulyar sindrom (SS) bo'lib, u artikulyar va periartikulyar to`qimalarning polimorfizmi bilan tavsiflanadi, ularning asoratini zo'rayishi, bir tomondan, Rk aerta rivojlanishining asosiy prognostik omili, boshqa tomondan, artikulyar sindromning klinik ko'rinishlarining xilma - xilligi diagnostika xatolarining keng tarqalgan sabablaridan biridir . Rk bilan og'rigan bemorni tekshirish dasturiga ko'ra, qo'shma sindromni tekshirishning umumiy qabul qilingan usullari bilan bir qatorda, nafaqat bo'g'imlarning funktsional imkoniyatlarini, balki butun mushak-skelet tizimini baholashga imkon beradigan ob'ektiv miqdoriy ko'rsatkichlarni ham o'z ichiga olishi kerak.