QALQONSIMON BEZ KASALLIKLARI.YOD TANQISLIGI VA UNI OLDINI OLISH QANCHALIK MUHIM? - Jumayev Farhod Farmonovich; Nasullayev Fayzi Otabek o’g’li (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Qalqonsimon bezning patofiziologik jixatdan bir necha tularga bo’lamiz. Tugunli buqoq- qalqonsimon bezda turli etiologik omillarga ko’ra,tugunli hosilaning paydo bo’lishi bilan kechuvchi kasallikllar yig’indisidir.Tugunlar morfologiyasiga ko’ra xavfli va havfsiz bo’lishi mumkin.Tugunli buqoq ko’pincha palpatsiya,ultrasonografiya sintigrafiya, qizilo’ngach rentgenografiyasi yoki KT,MRT tekshiruvlarida aniqlashimiz mumkin.quyidagi tekshiruvlar uchun punksion biopsiya qilinadi. Diffuz bo’qoq qalqonsimon bezning diffuz kattalashuvi bilan kechuvchi kasallik.Diffuz bo’qoq ko’pincha homiladorlarda emizikli ayolllarda,o’smirlik davrida postklimakterik davrda ko’p kuzatiladi.yoshlarda ko’roq kuzatilib, ayollar erkaklarga nisbatan 3 barobar ko’proq kasallanishadi. Aralash bo’qoq qalqonsimon bezning diffuz kattalashuvi va unda bir yoki bir nechta tugunli hosilaning paydo bo’lishi bilan kechuvchi kasallik.