QOG`ONOQ PARDANING TUG’RUQDAN OLDIN VA ERTA YORILISHI SABABLARI - Usmonova Yulduz Zokir qizi; Fayzullayeva Sitora Shavkatovna; Navruzova Ra’no Sodiqovna (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
Rezyume: Qog’anoq pardaning muddatidan oldin erta yorilishi sog’liqni saqlash sohasidagi katta sa’y-harakatlar va sezilarli yutuqlarga qaramay, hozirgi kunda butun dunyoda ham homilador ayolning ham dunyoga keladigan chaqaloqlarning salomatligi uchun katta xavf tug’diradi va xattoki o’limi bilan yakunlanishi mumkin bo’lgan dolzarb muammodir. Muddatidan oldingi tug’ruqlarda QPTOEY chastotasi - 20-40% ini tashkil qiladi. Muddatiga yetmagan homiladorlikda QPTOEY perinatal o’lim bilan bog’liq bo’lib uning 18-20% ini tashkil etadi. O’limning asosiy sabablari bo’lib chala tug’ilish, sepsis, o’pkalar gipoplaziyasi yuqori o’rin tutadi.