O’RTA ASR SHARQ RENESSANSI SHAKLLANISH TENDENSIYALARI - Fatxulla Xikmatov Xabibullaevich; Saydullayev Shohruhjon Shuhratjon o’g’li (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
Mazkur maqolada IX-XII va XIV-XV asrlarda sharqda yuz bergan , RENESSANS” ya’ni uyg’onish davrining vujudga kelishida Islom dini, ma’daniyati, arab tili hamda Buyuk ipak yo’lining ahamyati yoritib berilgan. Xususan , Sharq sivlizatsiyasining tarixi, paydo bo’lishi hamda rivojlanishining diniy, ma’daniy, geografik omillariga alohida e’tibor qaratilgan. Bundan tashqari, o’rta asrda uyg’onish davri yuz bergan hududlar ijtimoiy , siyosiy hamda geografik jihatdan tahlil qilindi. Keyingi izlanishlarimizda , sharq dunyosidagi uchinchi renesans vujudga kelishiga to’sqinlik qilgan omillarni o’rganishga qaror qildik.