KICHIK VA KATTA DIAMETRLI TRUBALARNI PAYVANDLAB ISHLAB CHIQARISH TEXNOLOGIYASI - Yo‘ldashev Shuxratbek Xabibullo o‘g‘li; Sattarov Qudrattillo Saidaxmat o‘g‘li; Xamidjonov Sherzodbek Shuxratbek o‘g‘li (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
Kirish. Dunyo sanoatida ishlab chiqarilayotgan po‘latning 10% quvurlar tayyorlashga sarflanib, bu quvurlarning 50% payvandlash bilan tayyorlanadi. Diametri 500 mm dan katta bo‘lgan bo‘lgan quvurlar faqat payvandlash bilan tayyorlanadi. Quvurlar shakli soddaligi, payvand choklar uzunligi va ko‘p miqdorda ishlab chiqarilishi tayyorlash jarayonida yangi payvandlash usullari va mexanizasiyalash qo‘llash imkonini beradi. Turli payvandlash usullarini qo‘llab, 6 – 1420 mm diametrli quvurlar ishlab chiqariladi. Diametri 6 – 529 mm quvurlar to‘g‘ri chokli, katta diametrli quvurlar esa o‘rama chokli qilib tayyorlanadi.