AVTOMOBILSOZLIK KORXONALARIDA YIG’ISH VA KONTAKT PAYVANDLASH JARAYONLARINI AVTOMATLASHTIRISHNING O’ZIGA XOS JIHATLARI - Qosimov Karimjon Zuxriddinovich; Asadbek Zuhriddinov Sherzodbek o’g’li (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
Kirish: Ma’lumki hozirgi kunda avtomobillarning kuzov qismini yig’ish jarayonining deyarli 80-90% qismi kontaktli payvandlash mashinalari orqali amalga oshiriladi. Sababi ushbu usulda mahsulotning ishlab chiqarish miqdorini qolgan uslublariga qaraganda sezilarli darajada oshirish mumkin. Kontaktli payvandlashdagi metallarning bir- biri bilan atomlararo bog’ hosil qilib birikish jarayonining soniyalar ichida ro’yberishi yuqorida aytilgan aytilgan imkoniyatni yaratadi. Mazkur usul orqali ishlab chiqarish korxonalarida avtomatlashtirilganlik darajasini ortishi mahsulot sifatini saqlagan holda uning miqdorini oshirish yo’lidagi ishonchli strategya hisoblanadi. Bu borada butun jahondagi mashxur Mersedes Besnz, Tesla, BMW kabi rivojlangan avtomobil ishlab chiqaruvchi kompaniyalarning aynan manashu qismini tahlil qiladigan bo’lsak, ularda ushbu jarayon deyarli to’liq avtomatlashtirilganligini guvohi bo’lishimiz mumkin. Kuzatuvlar natijasi avtomatlashtirilganlik darajasining yuqoriligi mahsulot ishlab chiqarish tezligiga qanchalik darajada ta’sir qilishini ko’rishimiz mumkin. Bu esa korxonaning daromad manbayinig o’sishida eng asosiy omillardan biridir.