QADIMGI XALQLARNING KASHTADUZLIKDAGI BIR - BIRIGA BOG‘LIQ BO’LGAN RASM - RUSUMLAR - Алмардонова Мохичехра Фахриддиновна (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
Аннотация: Qadimdan me’ros bo‘lib kelgan turli xil turdagi kashtaduzlikda bir – biriga bog‘liq bo‘lgan rasm - rusmlar va xozirda e’tibordan qolib ketayotgan kashtaduzlikda o‘ziga hos xususiyatlar mavjud ularning ko‘rinishlari, kashta sifati, o‘zbek milliy kashtaduzligining jixatlarini taxlil qilishda qadimdan o‘zlashtirilgan ma’daniy meroslarda iz qoldirgan, turli manzillarda bo‘lgan oddiy xizmatchi va xunarmand aholini o‘rab turgan muxitdan ko‘rinishlar, tasvirlar istiqomat qilgan xalqning urf odatlarini ifodalovchi rang - barang ko‘rinishlar, turli xildagi rasm - rusmlar mavjud. Qadimiy kashtaduzlikning tikilishida o‘zgacha sifatlar mavjud bo‘lib va bir - biriga bog‘liq bo‘lgan kashtani o‘rni va unga o‘xshashlik, bir-biridan farq qiluvchi ayrim jixatlar vujudga keladi. Qadimgi kashtaduzlik sifatining pasayishiga va kashtalarning yo‘qolib ketishiga barxam berish bugungi kunning asosiy vazifalardan biridir.