АДАБИЙ ТИЛ МЕЪЀРИНИНГ ШАКЛЛАНИШИ ВА РИВОЖЛАНИШИ - Эргашева Ш.П.; Абдураҳмонов С.А. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
Адабий тилнинг тирик тиргаги адабий меъѐрлардир, чунки уларсиз адабий тил тушунчаси моҳиятини йўқотади. Бу меъѐрлар кишилар нутқий ахлоқининг бошқарувчиси, сўзловчиси сифатида хизмат қилади. Айни меъѐрлар бу тилдан фойдаланувчиларнинг барчаси учун мажбурий бўлганлигидан сўзловчи ва тингловчи ўртасидаги ахборот алмашув жараѐнида тил белгиларининг тўғри, адекват, бир хил англанишини таъминлайди (албатта, бунда бошқа воситалар ҳам иштирок этади).