E. CANESCENS (L.) ЎСИМЛИК ТУРИДАН АЖРАТИБ ОЛИНГАН 1,2- DI-О-ГАЛЛОИЛ--D-ГЛЮКОЗА ВА 1-О-ГАЛЛОИЛ-4,6- ГЕКСАГИДРОКСИДИФЕНОИЛ-Β-D-ГЛЮКОЗА ПОЛИФЕНОЛ БИРИКМАЛАРИНИНГ КИМЁВИЙ СТРУКТУРАСИГА БОҒЛИҚ ВАЗОРЕЛАКСАНТ ТАЪСИРИ - Муталипов Азизбек Абдуллажон ўғли; Зайнабиддинов Анвар Эркинжонович; Сидиқов Файзулло Соибжон ўғли; Tўланова Дилшода Тўлқинбой қизи; Салайдинов Муродилжон Махамматсолиевич (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
Аннотация. Тадқиқотда изометрик шароитда Е. Canescens (l.) ўсимлиги ер устки қисмидан ажратиб олинган - 1,2-di-о-галлоил--d-глюкоза ва унинг ҳосиласи 1-о-галлоил-4,6-гексагидроксидифеноил-β-d-глюкоза полифенолларининг каламуш аорта қон томири силлиқ мускул препарати қисқариш фаоллигига кимёвий структурасига боғлиқ вазорелаксант таъсири ўрганилган. Тажрибаларда 1,2-di-о- галлоил-б-d-глюкоза ва 1-о-галлоил-4,6-гексагидроксидифеноил-β-d-глюкозанинг вазорелаксант таъсири концентрация ва кимёвий структурасига боғлиқ бўлиб, қон томир силлиқ мускул ҳужайралари плазмолеммасида жойлашган Са 2+ L –канали блокадаси билан боғлиқлиги аниқланган.