IQLIMLASHTIRILGAN DORIVOR O‘SIMLIKLARDAN XALQ TABOBATIDA FOYDALANISH - Qurbonova Salima Shuxratovna; Boboqulova Maqsuda To’xtapo’lat qizi (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
Hozirgi kunda tibbiyotda ishlatiladigan dori vositalarining qariyb uchdan bir qismini o’simliklardan olinadigan dorivor vositalar tashkil etadi. Keyingi yillarda efir moylari, o’simliklardan tayyorlanadigan choylar va ularning alohida komponentlariga bo’lgan talabning oshib borishi tufayli ularni ishlab chiqarish muhim dolzarb muammoga aylanib bormoqda. Yangi dori vositalarini yaratish uchun farmatseftlar tomonidan sintetik moddalar ko’plab qo’llanilmoqda, ammo shunga qaramay bu borada tabiiy moddalar, jumladan, efir moylari va dorivor o’simliklarning ahamiyati ancha yuqori bo’lib turibdi. Dorivor o’simliklar biologlar, mikrobiologlar, immunologlar, pul’manologlarning diqqatini jalb qilmoqda.