O‘ZBEKISTONDAGI IQLIMLASHTIRILAGAN AYRIM MANZARALI O‘SIMLIKLARNING SHIFOBAXSHLIK XUSUSIYATLARI. - S.A.Mamatqulova; G.M. Maxsudova; T.E.Usmanova (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
Annotatsiya; Hozirgi vaqtda shaharlarda aholi yashash sharoitlarini yuqori darajaga ko`tarish uchun ko`plab dam olish maskanlari, shahardagi mikroiqlimning yaxshilash va sanitar-gigienik holatini sog`lomlashtirish uchun yashil hududli maydonlar tashkil etilmoqda. Shahar mikroiqlimini yuzaga keltirish va sog`lomlashtirishda avtomobil yo`llari yoqalariga ekilgan manzarali o`simliklarning ham ahamiyati katta. Avtomobil yo`llarini ko`kalamzorlashtirish maqsadida ekilgan daraxt va butalar manzarali ko`rinishi bilan birga, ushbu hududning iqlimiga, tuprog`iga, tutunlu, gazli va changli muhitiga ham chidamli bo`lishi, arxitekturaviy talablarga ham javob berishi kerak.