FIZIKA O’QITISHDA O’QUVCHILARNING ILMIY DUNYOQARASHINI SHAKLLANTIRISH - Sherqo’ziyev Jaloliddin Shahobiddinovich (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
XIX asr ohirlarida , Olamning ilmiy nazariyasi‘‘ tushunchasi tabiatshunoslik, falsafada keng qo‘llanila boshladi. Ammo hozirgacha ham bu tushuncha aniq ta‘riflanmagan. Zamonaviy fanda olamning tabbiiy manzarasi aniqroq deb hisoblanib, u quyidagicha ta'riflanadi:Olamning tabiiy ilmiy nazariyasi - tabiat, butun borliq mavjudod haqidagi turli ilmiy nazariyalarning sifat jixat umumlashtirilgan shaklidir. Oliy o‘quv yurtlarida o‘qitishning asosiy didaktik vazifalaridan biri bulib, o‘quvchilarni har tomonlama tarbiyalash hisoblanadi. Fizika o‘qitish jarayonida o‘quvchilarda ilmiy dunyoqarashni shakillantirishga katta imkoniyatlar mavjud. Shuning uchun ham , Olamning fizik manzarasi‘‘ deb aytilishi, bu narsadan dalolat beradi. O‘zining mazmuni va o‘ringa ko‘ra olamning fizik manzarasi, eng umumiy manzara bo‘lgan , Olamning tabiiy ilmiy manzarasi‘‘ eng asosini tashkil qiladi. Bu manzara o‘ziga barcha fanlarni qamrab olgan. Biz asosan, olamning fizik manzarasi nima ekanligi va uningtarkibiy qismiga to‘xtalib o‘tamiz.