GLUMA DESENSITISER BILAN TISHLARDAGI GIPERESTEZIYANI DAVOLASH - Alijon Mamajonov; Teshayeva Dilbar Shuxrat qizi (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
Rezyume: Tishlarning yuqori sezuvchanligi bemorlarning eng ko'p uchraydigan shikoyatlaridan biri bo'lib, bu bemorlarni tish shifokoriga kelishiga sabab bo'ladi. Ko'pincha, yuqori sezuvchanlik qachon o'tkir yoki o'rtacha og'riq sifatida namoyon bo'ladi. Bu turli omillar ta'sirida, ular kimyoviy (nordon ovqat), termal (ko'pincha sovuq suv, muz) bo'lishi mumkin. Muzqaymoq, sovuq ichimliklar yoki oziq-ovqatning keskin o'zgarishi isitish uchun) va mexanik (tish cho'tkasi, tish cho'tkasi ) bo'lishi mumkin. Tishlarning qattiq to'qimalarining yuqori sezuvchanligi ko'pincha tishlarning tuzilishini buzgan holda yuzaga keladi va qattiq to'qimalar (karies jarayoni, tish to'qimalarining sezuvchanligini kuchayishi, emal eroziyasi, ponasimon nuqsonlar va boshqalar), periodontal kasalliklar va ba'zi hollarda tishlarda ko'rinadigan o'zgarishlarsiz.