XOʻJALIK YURITUVCHI SUBYEKTLARNING DAVLAT TOMONIDAN BERILAYOTGAN SOLIQ IMTIYOZLARI - Pulatova M.B.; Alimkhadjaev R.B (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
Annotatsiya: Maqolada soliq yukini hisoblash mexanizmi, uning ahamiyati va tashkilotlarning faoliyatiga taʼsiri koʻrsatilgan. Soliq yuki, soliq yuki, soliqqa tortishning jiddiyligi tushunchalarini farqlash. Tashkilotning soliqqa tortilishini tavsiflovchi boshqa koʻrsatkichlar koʻrib chiqiladi. Xoʻjalik yurituvchi subyekt uchun soliq yukining koʻrsatkichi roli aniqlandi. Ushbu koʻrsatkichni aniqlashning turli yondashuvlari koʻrib chiqildi, soliq yukini hisoblashning mavjud usullarining afzalliklari va kamchiliklari aniqlandi. Soliq yukining qiymatini talqin qilishga eʼtibor qaratiladi. Soliq yukini hisoblashda soliq va yigʻimlarning tarkibi aniqlandi.