YOSHLARNI KASBGA YO’NALTIRISH - Shodiyeva Gulrux Dilmurodovna (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
Annotatsiya: Bugungi kunda kasb-hunarga yo’naltirish sohasida mavjud bo’lgan ilmiy xulosalar va tavsiyalar hamda umumiy o’rta ta’lim maktablari o’quvchilarini kasb-hunarga yo’naltirish, xususan, kasblar olami bilan tanishtirish usullarini yangilash zarurati yuzaga kelmoqda. O’quvchilarni kasb-hunarga yo’naltirish tizimi kasbiy targ’ibot va tashviqotni o’z ichiga olgan kasbiy ma’rifat (kasbiy axborot); u yoki bu soha, kasbga bo’lgan shaxs qiziqish va qobiliyatlarining birlamchi kasbiy tashxisi, kasb tanlashda mutaxassislar tomonidan individual, guruhiy yordam ko’rsatishga qaratilgan kasbiy maslahatlar, ko’proq muvofaqqiyatga erishishi mumkin bo’lgan kasbni tanlab olishga qaratilgan kasbiy tanlov, ishlab chiqarish amaliyoti jarayonida amalga oshiriluvchi ijtimoiy-kasbiy moslashuv, tanlangan kasbni o’rganish jarayonida burch, mas’uliyat, kasbiy or-nomus hislarini o’quvchilarda shakllantirishga qaratilgan. Undan ko’zlangan maqsad o’quvchilarga kasblar olami, kasblarning belgi va xususiyatlari, kasb klasifikatsiyasi, kasblar professiogrammasi, hududning qaysi kasblarga ehtiyoji borligi to’g’risidagi axborotlarni berishdan iborat bo’lib, ular asosida o’quvchi o’zini qiziqtirgan, jamiyat uchun zarur bo’lgan kasbni tanlaydi.