LOYIHA SIFATINI BOSHQARISHNING HAR BIR BOSQICHIDA SIFATLI NATIJALARGA ERISHISH VOSITALARI - Alimov Bexzod; Ashurov Sevdiyor (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
Annotatsiya: Loyiha iqtisodiy, siyosiy, ijtimoiy, texnologik, tartibga solish, madaniy va boshqa omillarni hisobga olgan holda, ichki va tashqi komponentlarni o'z ichiga olgan belgilangan muhitda ishlaydi. Uchun samarali boshqaruv tizim loyihalar bilan yaxshi tuzilgan bo'lishi kerak. Loyiha ishtirokchilarining asosiy tarkibiy bo'linmasi loyiha jamoasi - loyihaning mustaqil ishtirokchisi (yoki ushbu ishtirokchilarning bir qismi bo'lgan) bo'lgan va loyiha doirasidagi investitsiya jarayonini boshqaradigan maxsus guruh. Loyihaning hayot aylanishi loyiha ishlarini moliyalashtirish muammolarini o'rganish va tegishli qarorlar qabul qilish uchun boshlang'ich nuqtadir. Kengaytirilgan holda, loyihaning hayot aylanishini to'rtta asosiy semantik bosqichga bo'lish mumkin: investitsiyadan oldingi, investitsiya va operatsion, tugatish. Loyihani tugatish bosqichida loyiha bir martalik tadbir sifatida yakunlanadi.