MUGʼTEPA MUG’QALA QADIMGI SHAXAR, YODGORLIKDA OLIB BORILGAN TARIXIY VA ARXEOLOGIK IZLANISHLAR - Abdujabborov Kamoliddin Nabijon o’g’li (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
Qadimgi shahar va shaharmonand qishloqlar haqida gap ketganda o‘troq aholining muqum bir joyda o‘rnashib, uning atrofi mudofaa devorlari bilan o‘rab olingan joy, uning tevarak-atrofini mudofaa devorlari bilan o‘rab olinishi esa, birinchidan, o‘troq aholi turar-joy maskanini dushmandan, o‘g‘ridan, yirtqich va yovvoyi xayvonlardan saqlanish yoki begona kishilardan pana bo‘lish maqsadida qilingan to‘siqdir.Ikkinchidan, mudofaa devorlarining paydo bo‘lishining tarixiy ildizlari juda chuqur, asosan bronza davriga borib taqaladi.