TURLI IQLIM SHAROITLARIDA YASHOVCHI INSONLAR ORGANIZMIGA BEDANA TUXUMINING TA’SIRINI O’RGANISH - Xudoyarova G.N.; Musayev Muhammadjon (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
Mavzuning dolzarbligi: Hozirgi kunda O’rta Osiyo mintaqasida iqlimning keskin o’zgarishi va ekologik muammolar tufayli, shuningdek, hududda yagona bo’lgan Orol dengizining qurishi aholi orasida yod moddasining yetishmasligi tufayli kelib chiqadigan klinik simptom va sindromlar: immunitet va xotiraning pasayishi, holsizlik, tana vaznining keskin kamayib ketishi, buqoq, ortiqcha vazn hamda yurak qon-tomir va nafas olish tizimiga salbiy ta’sirlar yanada ko’payganligi kuzatilmoqda. Natijada, aholi salomatligini saqlash bo’yicha keng ko’lamli tadbirlar va sinalgan usullarni ishlab chiqish talab qilinmoqda. Bedana tuxumining keng ta’sir doirasi mintaqada aholi salomatligini saqlash va qayta tiklashda tabiiy va samarali vosita hisoblanadi.