MUALLIF VA HUQUQ EGALARINI RAG‘BATLANTIRISHDA MUALLIFLIK HAQINING TUTGAN O‘RNI - Avlaqulov Sobir Shodiqul o‘g‘li (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
Annotatsiya. Ushbu maqolada bugungi kunda dolzarb mavzulardan biri bo‘lib kelayotgan muallif va huquq egalarini rag‘batlantirishda mualliflik haqining o‘rni, uning huquqiy jamiyat uchun ahamiyati va o‘rni qanchalik yuqori ekanligi tahlillar va izlanishlar asosida ochib berilgan. Ma’lumki, O‘zbekiston Respublikasining “Mualliflik huquqi va turdosh huquqlar to‘g`risida”gi Qonuniga muvofiq, muallif asardan o‘zi xohlagancha foydalanish, jumladan, ko‘paytirish, tarqatish, omma oldida ijro etish, namoyish qilish, efirga uzatish yoki translyatsiya qilish, shuningdek asarni tarjima qilish va moslashtirish huquqlariga ega hisoblanadi. Bularning muhim jihati shundaki, mualliflikning o‘z ijod mahsulidan belgilangan shartlarda asardan foydalanish uchun boshqalarga ruxsat berish hisoblanadi. Bu kabi ruxsat berish albatta, muayyan haq evaziga amalga oshiriladi. Mualliflik haqi muallif hamda huquq egasi uchun muhim ahamiyatga ega, negaki, muallif qachonki yaratgan asaridan moddiy manfaat ko‘rsagina o‘z faoliyatidan hamda qilayotgan ishidan qoniqish hissi paydo bo‘ladi.