QURILISH MATERIALSHUNOSLIGIDA NANOTEXNOLOGIYALARDAN FOYDALANISH SAMARADORLIGI. - M.Muxitdinov; I.Axmedov; I.Umarov (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
Nanotexnologiya – bu amaliy fan sohasi hisoblanaib, u o’ta kichik o’lchamli, ya’ni printsipial yangi instrumentlar va materiallar yaratish bilan shug’ullanadi, hamda atom va molekulalar darajasidagi turli moddalarning xossalarini o’rganadi. Nanotexnologiyaning mohiyati xaqida gapirar ekanmiz, nanotexnologiya shunday nozik texnologiya xisoblanadi-ki, u material olish jarayonini atom-molekulyar darajasida, ya’ni atom-molekulyar ta’sirlashish yordamida boshqarish imkoniyatlarini beradi. Bu esa “yo’naltirilgan” materialshunoslik, shular jumlasidan qurilish materialshunosligi, xaqida ham so’z yuritishga asos bo’la oladi [1].