ҚУРУҚ-ИССИҚ ИҚЛИМНИНГ БЕТОН ИШЛАРИ ТЕХНОЛОГИЯСИГА ТАЪСИРИ - М.Муҳитдинов; Aхмедов Исломбек; Умаров Исроил (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2023)
“Қуруқ-иссиқ иқлим” деганда жазирама ёз кунлари узоқ (100 кундан ортик) давом этадиган, ҳавонинг энг юқори ҳарорати +400 С ва ундан ортадиган, энг иссиқ ойдаги ўртача юқори ҳарорат 29-30 0С, ҳавонинг нисбий намлиги эса энг иссиқ ойда 50-55% дан кам бўладиган метеорологик шароитлар йигиндиси тушунилади. Яъни қуруқ иссиқ иқлимнинг шароитлари қуйидагилар: йилнинг ёз ойларида қуёш радиациясининг миқдори суткасига 600-800 ккал/см2, 100 кундан кўп вақт ҳаво ҳарорати 25 0С юқори, ҳаво намлиги 50% кам, шамолнинг ўртача тезлиги июль ойида 1,2-1,4 м/с га етади. Қуруқ-иссиқ иқлимли худудлар ҳарорат ва нисбий намликнинг сутка давомида катта фарқланиши, қурилиш конструкциялари очиқ юзаларининг кундузлари 60-80 0С гача қизиши, тунлари совиши ва бундаги ҳароратлар фарқи 40 0С дан ортиб кетиши, қуруқ шамоллар эсиши билан хусусиятланади.