ЎСИМЛИКЛАР МИЛЛИЙ ГЕНОФОНДИНИ ЯНГИ, ҚИМАТЛИ БИРЛАМЧИ МАНБАЛАР БИЛАН БОЙИТИШ - Хусниддин Габтрашитович Мансуров (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Аннотация: Мақолада Ўсимликлар генетик ресурслари илмий-тадқиқот институтида ўсимликлар интродукцияси бўйича олиб борилаѐтган изланишлар тўғрисида маълумотлар келтирилади. Институтнинг Ўсимликлар интродукцияси бўлимида дон-дукакли ва мойли экинларнинг коллекциясини ўрганиш ва бирламчи баҳолаш, бўйича тадқиқотлар ўтказилмоқда. Хозирги кунда қишлоқ хўжалиги экинларидан нўхат, ловия, маккажўхори ва кунгабоқар намуналаари асосий морфобиологик ва хўжалик белги ва хусусиятлари ўрганилмоқда. Келгусида ушбу намуналардан олинган янги репродукция уруғлари тегишли ўсимликлар генетик ресурслари бўлимларига комплекс ўрганиш учун узатилди. Интродукция қилинган экин намуналари генофондни бойитиш билан бирга келажак селекцияси учун бирламчи манба бўлиб хизмат қилади.