TURKISTON JADIDCHILIK HARAKATLARINING ILM FAN TARAQQIYOTIGA TA’SIRI - Erkayeva Munira Aliyevna (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Maqolada jadidchilikning muhim xususiyatlari, masalan, ma'naviyat va ilm-fan intizomi, milliy identifikatsiya, o'zlashtirish, o'qish va tarbiya jarayonini rivojlantirish, yoshlar o'rtasidagi ilm-fan va madaniy o'zgarishlar keltirilib, ularning Turkiston hayotiga ta'sirini o'rganishga harakat qilinadi. Jadidchilik, xalqaro miqyosda Osiyo musulmonlari orasida sodir bo'lgan yangi fikrlarni yaratish, ijtimoiy va iqtisodiy rivojlantirish, milliy identifikatsiyani rivojlantirish va o'zlashtirishning talab qilinayotgan muhim jarayonlar hisoblanadi.