BO’LAJAK DEFEKTOLOGLARNI OTA-ONALAR BILAN OLIB BORILADIGAN KORREKSION ISHLAR - D.Yuldasheva; Abduvohidova Tursunoy Obidjon qizi (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Hozirgi XXI-asr ulkan o’sishlar, yangiliklar, rivojlanish va axborot texnologiyalari asridir. Barchamizga sir emaski, mustaqil vatanimizda ham ko’plab o’zgarishlar sodir bo’lmoqda. Har sohada yangiliklar, qulayliklar yaratilmoqda. Suningdek hali yosh bo’lgan defektologiya sohamizda ham quvanarli yutuqlami qo’lga kiritmoqdamiz. Avval defektologiya qanday fan, bu soha vakillari qay tarzda ish olib borishadi, ulaming asosiy maqsadlari, vazifalari haqida qisqacha to’xtalib o’tsak. Defektologiya fani asosan XIX asming o’rtalariga kelib rivojlana boshladi. Ilk bor 1925-yilda Moskva shahrida Defektologiya Instituti tashkil etilib bunga psixolog-professor L.S.Vigotskiy boshchilik qildi. O’zbekistonda esa bu fan rivoji 1967-yjldan boshlab tezlashdi. Aynan shu yili Nizomiy nomidagi Toehkent davlat Pedagogika Institutining Pedagogika va psixologiya fakulteti qoshida oligofrenopedagogika bo’limi tashkil etildi. Defektologiya so’zi lotinchadan olmgan bo’lib “defekt” kamchilik, nuqson, yunoncha “logos” esa ta’limot, fan, o'rganish degan ma’nolami anglatadi.