MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALARDA UCHRAYDIGAN YOMON ODATLAR - Aralova Chamanoy Habibullayevna (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Bolalarda uchraydigan “Yomon odatlar” bola xulq-atvorini buzuvchi qiliqlar, turli xil haddi-harakatlar toʻplami hisoblanadi. Bu odatlar asosan kichik yosh davriga xos boʻlgan odatlar sanaladi. Bola ota-onasi tomonidan ruhan inkor etilishi, bolaga haddan tashqari talabchanlik qilish, jismoniy jazoni notoʻgʻri qoʻllash kabi holatlar yomon odatlarning kelib chiqishiga sabab boʻladi. Eng koʻp tarqalgan “yomon odatlar” ga tirnoqni tishlash, barmoq soʻrish, burunni kovlash kabi odatlar kiradi. Sochni yulish yoki tortish bosh va badanni tinmay qimirlatishga intilish kabi odatlar esa kamroq uchraydi. Tibbiy adabiyotlarda bolalardagi bunday xulq-atvorning buzilishi patalogik odatlar deb ataladi.Ularni yuzaga keltiruvchi asosiy sabablar: