OSIYO XALQARO UNIVERSITETI MAGISTRATURA YO’NALISHI - Majidov Firdavs Samiyevich (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2024)
Tabiatan ijtimoiy mavjudot bo‘lgan kishilarning birlashishi va yashashi zarurati ikki asosiy institut – davlat va madaniyatning tug‘ilishiga olib keldi. Davlat deganda birinchi bo'lib aqlga keladigan tushuncha bo'lgan soliq, davlatlarning boshqaruv uslubidan qat'i nazar, davlat daromadlarida 80-90% ulushga ega bo'lgan birinchi asosiy daromad manbai bo'lganligi uchun hayotiy ahamiyatga ega, shuningdek, suveren hokimiyatning asosiy ko'rsatkichidir. Shu sababli, davlatlarning soliqqa oid arizalardagi muvaffaqiyat darajalari nafaqat davlat xizmatlarining uzluksizligini ta'minlash, balki soliq yig'uvchi davlatning mavjudligi va qonuniyligini saqlab qolish uchun ham muhimdir. Davlatlar esa oʻzlarining suveren vakolatlaridan oʻzlarining madaniy tuzilmalariga muvofiq, jamiyat (millat)ning ham ichki, ham jamiyatlararo munosabatlari hamda oʻzlari yashayotgan muhit taʼsirida foydalanadilar. Demak, davlat amaliyotida muhim o‘rin egallagan soliq amaliyotlari vaqt o‘tishi bilan ijtimoiy hayotda sodir bo‘ladigan o‘zgarishlar va jamiyatlar o‘rtasidagi farqlardan ta’sirlanib, o‘zi ham bir qismi bo‘lgan milliy madaniyat ostida soliq madaniyatlarini shakllantiradi. Soliq madaniyati soliq to'lovchilarning soliqqa bo'lgan munosabati va xulq-atvoriga katta ta'sir ko'rsatadigan institutdir. Bir guruh odamlarni boshqa guruhlardan ajratib turuvchi umumiy aqliy dasturlash va har doim milliy yoki institutsional darajada paydo bo‘ladigan ijtimoiy hodisa va hodisa bo‘lgan madaniyat ularni tashkil etuvchi jamiyatlarning, demak, alohida shaxslarning umumiy mahsuli hisoblanadi. shaxslarning xulq-atvori va xulq-atvoriga katta ta'sir ko'rsatadi. Shu sababli, soliq to'lovchilarning soliq amaliyotiga munosabatini tushunish va bashorat qilish soliqqa rioya qilish xarajatlarini kamaytirish va soliq amaliyotida muvaffaqiyatga erishishda katta ahamiyatga ega.